Serambi Dakwah

IconMusafir di bumi Ilahi, aku singgah untuk menuntut ilmu untuk meneruskan perjalanan yang masih panjang.....

10 Wasiat As Syahid Imam Hassan al Banna

1. Apabila saudara mendengar azan, maka bangunlah sembahyang serta-merta walau bagaimana keadaan sekalipun.
2. Bacalah Al-Quran, atau tatapilah buku2, atau pergilah mendengar perkara2 yang baik ataupun amalkanlah zikrullah, dan janganlah sama sekali saudara membuang masa walau sedikitpun dalam perkara yang tidak berfaedah.
3. Berusahalah seberapa daya upaya untuk bertutur dalam bahasa arab yang betul kerana bahasa arab itu betul ( itu, adalah satu2nya syiar islam )
4. Janganlah banyak b'tengkar dalam apa2 perkara sekalipun kerana pertengkaran kosong itu tidak memberi sebarang apa jua kebaikan pun.
5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.
6. Janganlah bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh2 dalam setiap perkara.
7. Janganlah saudara bercakap lebih nyaring drpd kadar yg dikehendaki oleh para pendengar kerana percakapan yang nyaring begitu adalah suatu resmi yang sia2 malah menyakiti hati orang.
8. Jauhilah daripada mengumpat2 peribadi orang, mengecam pertubuhan2 dan janganlah bercakap melainkn apa2 yg boleh mmberi kebajikan.
9. Berkenal-kenalanlah dgn tiap2 saudara Ikhwan Muslimin yg saudara bertemu dgnnya sekalipun dia tidak meminta saudara berkenalan; kerana asas gerakan Dakwah kita ialah berkasih-sayang dan berkenal-kenalan.
10. Kewajipan2 kita lebih banyak drpd masa yang ada pada kita; oleh itu tolonglah saudaramu sendiri ttg cara2 bagaimana hendak mengguna masa dgn berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri maka ringkaskanlah pelaksanaannya.

 
 
 
 

Post a Comment 0 comments:

Post a Comment